Voor een succesvolle aanpak van energiebeheer is het belangrijk om commerciële gebouwen niet te zien als een samenvoeging van glas, staal en beton, maar als levende organismen. Net als ieder ander organisme is een commercieel gebouw opgebouwd uit veel verschillende onderdelen die bijdragen aan de functie van het gebouw als geheel.
Veel bedrijven richten zich op de technologie van het Internet of Things (IoT) om te begrijpen hoe deze onderdelen werken, als zelfstandige elementen en als onderdelen binnen een groter systeem. Door deze onderdelen via IoT naar het digitale domein te brengen, creëert u de mogelijkheid om ze met elkaar en met een centraal systeem te laten communiceren. Daar bovenop verbetert u de functionaliteit van door gegevens aangestuurde beheersystemen, zoals gebouwenbeheersystemen (GBS) die gebruikmaken van de verzamelde informatie.
Vandaag de dag zijn in alledaagse voorwerpen zoals koelkasten en thermostaten 'slimme' mogelijkheden ingebouwd, en het gebruik ervan wint aan populariteit. Hetzelfde geldt in de commerciële sector, waar apparatuur de assemblagelijn verlaat met ingebouwde sensor- en communicatietechnologie.
Dat wil niet zeggen dat in uw gebouw al uw prima werkende apparaten en systemen onmiddellijk moeten worden vervangen. Gelukkig zijn er betaalbaarder en toegankelijker opties dan alles nieuw kopen. Bestaande apparaten kunnen eenvoudig – en betaalbaar – worden uitgebreid met slimme sensoren om zelfs meer te krijgen dan de voordelen van een nieuw apparaat met ingebouwde intelligentie.
Beheersystemen voor slimme gebouwen kunnen een forse investering vormen: de kosten bedragen zo'n $ 27 (£ 21) per vierkante meter voor het implementeren van een geavanceerd GBS. Door te focussen op bestaande bedrijfsmiddelen – in plaats van direct alles te vervangen – wordt het begintraject naar een slim gebouw aanzienlijk beter beheersbaar, zowel financieel als operationeel.
Slimmer gebouwenbeheer is een grote, bijna alles omvattende visie, maar klein beginnen is essentieel om ervoor te zorgen dat het systeem werkt. Door een handjevol bestaande apparaten, één systeem of een onderdeel van een systeem uit te kiezen om te monitoren, kunt u de implementatiekosten laag houden en tegelijk bijna onmiddellijk beginnen de vruchten van het IoT te plukken. Door deze benadering van 'kruipen, wandelen, hardlopen' heeft uw bedrijf tijd om gewend te raken aan de nieuwe technologie en aan de voordelen (en uitdagingen) die deze met zich meebrengt.
Zodra uw gekozen systemen met sensoren zijn uitgerust en bruikbare gegevens beginnen te leveren, kan de binnenkomende stroom van informatie ook worden geïntegreerd in gebouwautomatiseringssystemen (GAS) om te reageren op realtime omstandigheden per criterium.
Verwarmings- en koelsystemen kunnen bijvoorbeeld worden geconfigureerd om te reageren op het weer buiten waardoor ze minder energie verbruiken, terwijl uw gebouw bewoonbaar en comfortabel blijft. Slimme verlichtingssystemen kunnen reageren op verkeer en gebruik en automatisch uitschakelen in ruimten en gangen waar geen constante verlichting nodig is. Op deze manier reageert uw gebouw net als een levend organisme op zijn omgeving.
Met een IoT-oplossing met energie-informatie kunnen complete systemen overschakelen naar preventief onderhoud en zo zorgen voor meer bescherming en minder uitvaltijd. De patronen die uit energiemonitoring ontstaan laten gemakkelijk zien wanneer iets dreigt mis te gaan, zodat gebouwbeheerders al kunnen ingrijpen lang voordat het probleem echt acuut wordt en het systeem uitvalt. Door dergelijke inzichten in de operationele integriteit kan het gebouw optimaal functioneren en wordt tegelijkertijd een verlaging van het algehele energieverbruik bereikt.
Wat begint als een klein en geïsoleerd project zal snel uitgroeien tot een groter en meer standaard bedrijfsproces, waarbij de voordelen die u bij de eerste beperkte uitrol al hebt gezien naar andere gebieden en uiteindelijk uw gehele gebouw worden uitgebreid. In korte tijd groeit uw aanvankelijk beperkte pilot uit tot een IoT-implementatie die een onmisbaar en integraal onderdeel van uw bestaande GBS vormt, met contextuele, uitgebreide gegevens waarop best practices kunnen worden gestoeld.
Het ultieme doel is nog steeds een over de hele linie slim en verbonden gebouw, maar een stapsgewijze aanpak zorgt voor een soepele implementatie die betaalbaar is en goed kan worden uitgevoerd. Met het groeien van uw IoT-systeem groeit ook uw toegang tot gegevens. Zo kunt u inzichten van andere slimme apparaten zoals thermostaten en beveiligingssystemen gebruiken voor een nog uitgebreider inzicht in uw gebouw. Een geavanceerd gebouwenergiebeheersysteem kan in potentie voor 66 procent energiebesparing zorgen en elk extra stukje informatie brengt u dichter bij het realiseren van dat potentieel.
Uiteindelijk vereisen geavanceerde energiebeheerpraktijken voortdurende operationele inzichten en een sterke structurele backbone. Een slim beheersysteem vergroot de energie-efficiency, verzekert de operationele continuïteit en levert een positieve bijdrage aan de winstcijfers van uw bedrijf. De informatie die beschikbaar komt door het introduceren van sensoren bij uw oudere apparaten en systemen, zorgt ervoor dat alles soepel en efficiënt blijft lopen.
Hoe meer gegevens u krijgt en hoe meer apparaten u monitort, des te dichter u komt bij het realiseren en zelfs verbeteren van uw operationele doelen. Uiteindelijk is het niet heel ingewikkeld en gaat het gewoon om het verkrijgen en toepassen van gegevens. Elk stukje informatie in context helpt uw team om elke dag goede beslissingen te nemen.
Meld u aan om onze driemaandelijkse nieuwsbrieven te ontvangen:
Door een formulier in te vullen, gaat u akkoord met de verwerking van uw persoonsgegevens door Centrica Business Solutions zoals beschreven in het Privacybeleid. Centrica Business Solutions stuurt u regelmatig een nieuwsbrief en ander marketingmateriaal waarvan wij denken dat het voor u relevant is. U kunt zich hiervoor op elk moment afmelden.