WKK constructie
  1. Home
  2. > Knowledge Centre
Blogs

Vijf mythes over warmte-krachtkoppeling ontkracht

Feit of fictie: de vijf belangrijkste misvattingen over warmte-krachtkoppeling (WKK)

Warmte-krachtkoppeling (WKK) kan een simpel en betaalbaar antwoord zijn op de volatiele energiekosten. Het biedt flexibiliteit en is een meer betaalbare, veilige en duurzame energiebron.

De voordelen van warmte-krachtkoppeling

Door de stijgende elektriciteitskosten bedraagt de potentiële terugverdienperiode van bepaalde WKK-systemen nu slechts 1 tot 3 jaar. De kostenbesparing ten opzichte van elektriciteit via het net en warmte via boilers ter plaatse kan oplopen tot 40%. WKK kan ook een belangrijke rol spelen bij het vermijden van het steeds grotere risico op verstoring van de energievoorziening: het is een flexibele, onafhankelijke energiebron.

WKK integreert de productie van bruikbare warm water en eventueel hoge druk stoom en energie (elektriciteit) in één uitermate efficiënt proces met een totale efficiency van meer dan 80%, met maatwerk oplossingen kan dit in bepaalde toepassingen zelfs boven de 90% uitkomen. Ook is het mogelijk om bijvoorbeeld in combinatie met een absorptiekoelmachine koude te produceren.  Het is een flexibele technologie die in combinatie met verschillende brandstoffen kan worden gebruikt. Steeds meer projecten maken gebruik van hernieuwbare brandstoffen, wat het duurzame karakter ten goede komt in een tijd van energietransitie.

Warmte-krachtkoppeling is een veelzijdige technologie die kan worden toegepast in diverse sectoren en toepassingen waaronder industrie, glastuinbouw, utiliteit, hotel- en recreatiebranche, zorginstellingen etc. Het is met name geschikt voor organisaties met een aanzienlijke warmte- of koelbehoefte, zeker als die behoefte langere periodes betreft. In dergelijke situaties is het een kosteneffectieve oplossing die nauwelijks te overtreffen is.

De mythes over WKK ontkracht

Warmte-krachtkoppeling (WKK) is een gevestigde, bewezen technologie die organisaties vandaag de dag nog steeds helpt om een betaalbare en duurzame energiestrategie te voeren. In de loop der jaren zijn er vele mythes en misvattingen ontstaan rond de specificatie, de kosten en het gebruik van WKK. Ook over zijn mogelijke rol in de duurzame energiemix van de toekomst bestaan er nog veel onduidelijkheden. Hier bespreken we de vijf belangrijkste misvattingen.

Mythe 1: de investeringskosten van WKK zijn te hoog

Geen enkele hoogwaardige energie-infrastructuur is goedkoop. Maar afhankelijk van de specifieke omstandigheden zijn potentiële terugverdienperioden mogelijk van wel 1 tot 3 jaar. Uitgaande van de levensduur van een WKK-systeem van 10 tot 15 jaar kan dat een indrukwekkend rendement opleveren.

Voor organisaties met kapitaalbeperkingen of concurrerende financieringsprioriteiten kunnen bij sommige leveranciers de investeringskosten en volledige operationele en onderhoudskosten worden gefinancierd via energieprestatiecontracten.  

Mythe 2: WKK is achterhaalde technologie

Al decennialang rekenen organisaties op WKK om op betrouwbare en uitermate efficiënte wijze hun eigen, goedkope warmte en elektriciteit op te wekken. Het is een bewezen technologie met bewezen voordelen, die vandaag de dag nog even relevant is als altijd.

De efficiëntie is uitstekend, net als het rendement voor klanten:

  • Potentiële terugverdienperiode van 1-3 jaar
  • Efficiëntie van meer dan 80%
  • 40% kostenbesparing

Bijdrage aan de energiemix

WKK is dan wel een gevestigde technologie, maar levert nog altijd een waardevolle bijdrage aan de energiemix. Het kan de mate van energiebesparing en effectiviteit van het bredere energiesysteem verbeteren en fungeert als overgangstechnologie door de kloof tussen traditionele en hernieuwbare energie te dichten. Warmte-krachtkoppeling zorgt voor lagere energiekosten, kan bijdragen aan een stabiel stroomnet en biedt flexibiliteit op het gebied van vraag, opwekking en opslag van energie.

De toekomst van WKK

Het gebruik van WKK en andere gedecentraliseerde energiebronnen wordt naar een nieuw niveau getild via lokale slimme netwerken, zoals ons Cornwall Local Energy Market project. Dit baanbrekende project testte het gebruik van blockchain, flexibele vraag en efficiënte gedecentraliseerde opwekking; en connected technologieën als WKK, Multi-F Solar en opslag in accu's om de lokale gemeenschap van energie te voorzien, met een besparing van bijna 10.000 ton aan broeikasgassen per jaar.

De mogelijkheid om WKK samen met andere energiebronnen te clusteren in een gedecentraliseerd slim netwerk of virtuele energiecentrale biedt ook ruimte voor toepassing van warmte-krachtkoppeling in de toekomst.

Mythe 3: er is geen plaats voor WKK in een duurzame economie

WKK is veel schoner en efficiënter dan gascentrales, die op zijn minst het komende decennium nog een aanzienlijk deel van de benodigde energie zullen leveren. WKK wordt voornamelijk gebruikt om gas- en kolencentrales met een hogere CO2-uitstoot te vervangen en komt zelden in plaats van hernieuwbare of nucleaire energiebronnen.

De meest gebruikte beoordelingsmethoden van dit moment onderschatten de CO2-besparende voordelen van WKK, omdat ze uitgaan van de gemiddelde CO2-uitstoot van het net en dus van de onjuiste aanname dat WKK hernieuwbare energiebronnen vervangt. Dat weerspiegelt niet de realiteit van strategieën voor marktoptimalisatie, waarbij WKK juist iets CO2-intensievere energiebronnen vervangt.

Motoren op gemengde waterstof of 100% waterstof helpen klanten op weg naar een koolstofarme toekomst, en wij werken samen met onze partners Rolls-Royce en om dit mogelijk te maken aan de hand van kleine aanpassingen aan software en onderdelen voor een brede reeks motoren.

We faciliteren deze verandering nu al met WKK-oplossingen op basis van mengsels met 20% waterstof. En om te waarborgen dat onze units klaar zijn voor de geplande bijmenging van waterstof in de nationale infrastructuur, doen we nu aanvullende tests met mengsels met 20-40% waterstof. 

WKK zorgt ook voor duurzamere energie dankzij zijn steeds belangrijkere rol bij het balanceren van vraag en aanbod en het stabiliseren van het netwerk, zodat dat intermitterende hernieuwbare energie aankan.

Mythe 4: een WKK-systeem moet 24/7 draaien om commercieel rendabel te zijn

De recente en voortdurende stijging van de elektriciteitsprijzen en relatief lagere kosten voor gas betekenen dat WKK bij een steeds lager aantal uren rendabel wordt. Dit kostenvoordeel wordt nog eens uitvergroot doordat het tijdstip van gebruik van grote invloed is op de kosten van netstroom. Dat maakt het bijzonder kosteneffectief om een WKK-systeem te laten draaien tijdens piekuren, waardoor zowel hoge grondstofkosten als andere energiekosten worden bespaard.

Vanwege schommelingen in het elektriciteitsverbruik gedurende de dag is het formaat van WKK-systemen doorgaans afgestemd op de minimale verwarmingsbehoefte van de locatie, om verspilling van warmte te minimaliseren. Hoewel doorgaans een minimale warmtebelasting van 4500 uur per jaar wordt aanbevolen, hoeft dit niet perse noodzakelijk te zijn.

Koeling en opslag van warmte

In de zomer is verwarming wellicht niet nodig, maar een absorptiekoelmachine die wordt aangesloten op het WKK-systeem kan restwarmte van het systeem gebruiken om gekoeld water te produceren voor koel- en aircosystemen. Dit proces wordt ook wel trigeneratie genoemd. Daarnaast kan overtollige warmte worden opgeslagen in warmwatertanks.

Om zowel de kosten- als de CO2-besparing te maximaliseren, is het aan te raden om de thermische en elektrische capaciteit van een warmte-krachtkoppelingcentrale af te stemmen op de behoeften van het gebouw of proces. Hiervoor is een gedetailleerde analyse nodig van de thermische en elektrische belasting van het project. Het is aan te raden om per seizoen naar patronen te kijken per uur, dag, week en maand om schommelingen in de vraag naar warmte en elektriciteit te berekenen.

Mythe 5: WKK is te complex en duur in onderhoud

Warmte-krachtkoppelingsystemen zijn essentieel voor flexibiliteit op het gebied van energie. Het is belangrijk om ze in goede conditie te houden, daarom is een goede strategie voor preventieve controle en onderhoud gedurende de volledige levensduur onmisbaar. Dit is een investering die zich uitbetaalt in termen van:

  • Optimale efficiëntie
  • Maximale beschikbaarheid en output
  • Maximale belasting van WKK-systeem
  • Langere levensduur
  • Preventie van storingen en downtime
  • Lage emissies
  • Snelle reactie op operationele problemen
  • Meer flexibiliteit op het gebied van energie
  • Gemoedsrust in de wetenschap dat uw systeem optimaal functioneert
  • Inplannen van groot onderhoud voor operationeel gemak en optimale productiviteit

Voordelige monitoring op afstand

Voortdurende monitoring vormt de kern van elke onderhoudsstrategie en is tegen lage kosten op afstand mogelijk. Monitoring op afstand brengt snel verminderde prestaties of preventieve onderhoudsbehoeften aan het licht, die vervolgens opgelost kunnen worden voordat er echt problemen ontstaan.

Web-based platforms op afstand, zoals het PowerRadar-systeem van Centrica Business Solutions, omvatten een communicatiesysteem dat operationele parameters live doorstuurt naar ons 24/7 controlecentrum en de eigen apparatuur van de klant. De informatie wordt gebruikt om potentiële problemen te identificeren, kleine aanpassingen te doen met betrekking tot het functioneren van de WKK, en onderhoud en herstel in te plannen. Door te kiezen voor een slimme, geïnformeerde benadering van onderhoud worden grote problemen voorkomen, de efficiëntie en levensduur van het systeem geoptimaliseerd en de onderhoudskosten over de hele levensduur gereduceerd.

Inclusief onderhoudskosten

Het is belangrijk om de onderhoudskosten over de volledige levensduur mee te rekenen bij het berekenen van de economische haalbaarheid van WKK voor een nauwkeurige inschatting van het rendement. Sommige leveranciers bieden ook onderhoudsovereenkomsten als vaste kostenpost of via gespreide financiering: zij bieden volledige zorg vanaf het eerste ontwerp tot het einde van de levensduur. Toonaangevende WKK-leveranciers die in het hele land vertegenwoordigd zijn, kunnen hun schaalvoordelen doorgeven in de vorm van concurrerende onderhoudstarieven.

We bieden ook beheer- en onderhoudsopties voor verschillende energieoplossingen, of die nu door ons zijn geïnstalleerd of door een derde. Via onze specialistische bedrijfs- en onderhoudsservices verzorgen wij monitoring op afstand, reactief onderhoud en regelmatige inspecties om de prestaties, levensduur en efficiëntie te optimaliseren.

 

WKK-expertise van Centrica Business Solutions

Het WKK-specificatieproces is complex, maar tijdens elke stap staan onze deskundige experts u terzijde. Centrica Business Solutions is specialist in WKK's, met diepe technische kennis met betrekking tot ontwerp, levering en beheer van innovatieve WKK-projecten wereldwijd. Wij hebben meer dan 30 jaar ervaring als fabrikant en leverancier van warmte-krachtkoppelingsystemen van wereldklasse.

  • Meer dan 700 MW aan WKK wereldwijd wordt onderhouden en beheerd door Centrica Business Solutions.
  • We beschikken over een uitgebreid assortiment reserveonderdelen in ons servicecentrum voor revisie- en servicewerkzaamheden, maar ook onze servicedepots in het hele land zijn goed uitgerust.
  • Onze WKK-systemen omvatten innovatieve monitoringsystemen die op afstand meer dan 200 parameters in de gaten houden.

 

 

Abonneer op onze nieuwsbrief

Meld u aan om onze driemaandelijkse nieuwsbrieven te ontvangen:

  • Updates over duurzaamheid en hernieuwbare energie
  • Inzichten in onze energieoplossingen en de bredere energiemarkt
  • Ons laatste nieuws, blogs, case studies en evenementen

Door een formulier in te vullen, gaat u akkoord met de verwerking van uw persoonsgegevens door Centrica Business Solutions zoals beschreven in het Privacybeleid. Centrica Business Solutions stuurt u regelmatig een nieuwsbrief en ander marketingmateriaal waarvan wij denken dat het voor u relevant is. U kunt zich hiervoor op elk moment afmelden.